Zajednički centar kinesko-evropske brze železnice u Inđiji – produbljena saradnja sa Kinom

Bez autora
Sep 08 2024

Šang-dong, zajednički centar kinesko-evropske brze železnice, otvoren je u Inđiji. Povod je dolazak prvog kineskog voza sa sirovinama za izradu guma u fabrici kompanije "Linglong".

Brzi voz u Srbiji otvorio je nove mogućnosti za kvalitetniji i brži razvoj teretnog i putničkog saobraćaja. Pored ekoloških prednosti, efikasnost i stabilnost u snabdevanju, glavna je karakteristika prevoza dobara železnicom.

Sekretar stranke i predsednika "Šangdong hajspid grupe" Vang Ćifeng kaže da osnivanje zajedničkog centra u Srbiji predstavlja još jednu prekretnicu u istoriji razvoja teretnog železničkog saobraćaja Kina-Evropa-Šangdong.

"Produbljujemo saradnju Kine i Srbije, a u sledećem koraku ćemo se osloniti da ovaj zajednički centar poveća obrt i ubrza vezu sa važnim čvorovima u Mađarskoj i Poljskoj", kaže Ćifeng.

Savetnik ambasadora Kine u Srbiji Že Žang ukazuje da su se u davna vremena na putu svile čula zvona kamile, a sada su to, navodi, točkovi vozova Kina Evropa.

"Kao vodeći projekat i kultni brend međunarodne saradnje 'Pojas i put', teretni vozovi Evrope i Kine postali su popularan međunarodni proizvod. Osnivanje ovog centra dodatno će obogatiti saradnju Šangdonga i Srbije i ojačati stabilnost međunadordnih lanaca snabdevanja", ističe Žang.

Inđija postaje važan terminal na ruti od Evrope do Kine

Povećavanjem i unapređenjem kapaciteta intermodalnog terminala Inđija, Srbija postaje važan logistički centar u ovom delu Evrope.

Martin Kubek, zamenik izvršnog direktora "Metrans grupe", napominje da je Beograd, odnosno ,terminal "Inđija" prošle godine postao jedan od najvažnijih terminala u mreži "Metrans grupe".

"I sa ponosom nudimo klijentima i partnerima u Srbiji i susednim zemljama naše iskustvo i znanje. 'Metrans' rado investira u Srbiji i razvija modernu intermodalnu vezu sa našom mrežom i lukama", kaže Kubek.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović naglašava da je ovaj teretni voz, koji prevozi sirovine potrebne za fabriku guma u fabrici "Linglong", jedna od najvećih investicija poslednjih godina u našoj zemlji.

"Kao i drugi teretni vozovi koji su prešli daleki put od Kazahstana, Rusije, Belorusije, Poljske, Mađarske u Srbiju, ukazuju na snažno ekonomsko partnerstvo i to koliko je Srbija važan partner Narodnoj Republici Kini", zaključuje Momirović.

Podsetimo, Srbija je prvi slobodnotrgovinski partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik